Antivirusni softver za mobilne telefone

Mobilni virusi zasada još uvijek zahtijevaju određeni stupanj interakcije s korisnikom.
Finska sigurnosna tvrtka F-Secure kreirala je sigurnosni program kao odgovor na rastuću prijetnju virusa koji sve više ugrožavaju mobilne uređaje.

Navala ovih virusa koji se šire od telefona do telefona zabilježena je na koncertu Live8 i na Svjetskom atletskom prvenstvu u Helsinkiju.

Mnogi sigurnosni stručnjaci vjeruju da bi telefonski virusi mogli postati toliko napadni, kao što su danas Windows virusi.

Richard Hales, britanski menadžer za F-Secure, rekao je da mnogi mobilni operateri imaju neki softver u svojim mrežama koji sprečava razmnožavanje virusa, no za zaustavljanje širenja bugova od telefona do telefona, potrebna je bolja zaštita.

“Širenje od uređaja do uređaja vrlo je dobar način za širenje virusa”, rekao je on.

Posljednjih nekoliko mjeseci pojavilo se više novih virusa za mobilne telefone, a otkrivene su i neke nove verzije starijih virusa.
F-Secure je objavio da će antivirusni softver za mobilne telefone u trgovinama i on-line biti dostupan od 5. rujna. Softver je dizajniran za Nokijine pametne telefone koji koriste Symbian operativni sustav.

Jednom instaliran, ovaj softver motri na podatke koji se downloadaju i na dodatne memorijske kartice kako bi spriječio viruse da “njuškaju” po vašem mobilnom telefonu.

Komentariši